DCM

Snautserin dilatoiva kardiomyopatia (DCM) johtuu sairautta aiheuttavasta geenistä, joka periytyy autosomaalisesti ja resessiivisesti.  Sairautta on esiintynyt pääosin nuorilla yksilöillä. Sairaus saattaa johtaa sydämen vajaatoimintaan ja koiran ennenaikaiseen menehtymiseen.  

Sairauden seulontaan on olemassa geenitesti. Testi tehdään joko veren plasmasta tai poskisoluista. Geenitestejä tekeviä laboratorioita on useampia. Snautsereiden DCM- sairaus aiheutuu yhdestä mutaatiosta, joka homotsygoottisessa genotyypissä (molemmilta vanhemmilta perittynä) aiheuttaa sairauden kliiniset oireet. Geenitesti luokittelee koiran geneettisesti normaaliksi, oireettomaksi sairauden kantajaksi tai sairaaksi/sairaudelle alttiiksi. Normaaliksi luokiteltu koira ei ole perinyt sairautta aiheuttavaa mutaatiota kummaltakaan vanhemmalta. Täten sillä ei ole tätä tiettyä mutaatiota eikä ole mitään riskiä, että se välittäisi mutaatiota jälkeläisilleen. Kantaja on perinyt mutaation jommaltakummalta vanhemmaltaan, eli se on mutaation suhteen heterotsygoottinen. Tällainen koira ei tule sairastumaan kliinisesti, mutta voi välittää mutaation jälkeläisilleen. Geneettisesti sairas koira on mutaation suhteen homotsygoottinen ja tulee hyvin todennäköisesti kehittämään taudin kliinisiä oireita ajan myötä.

Autosomaalisesti resessiivisten sairauksien DNA-testien ansiosta on mahdollista käyttää kantajakoiria jalostuksessa, kunhan ne paritetaan mutaatiosta vapaan yksilön kanssa.  Kantajakoiria tulisi käyttää jalostukseen harkiten, jotta mutaation yleisyys vähenisi ajan myötä. Käytettäessä testaamatonta koiraa, yhdistelmän toisen osapuolen täytyy olla testattu geenimutaatiosta vapaaksi!

Kun yhdistetään kaksi oireetonta kantajaa, pentueessa on mahdollista ilmetä 25% sairaudelle alttiita, 50% oireettomia kantajia ja 25% geenimutaatiosta vapaita ei-kantajia.

Snautserikerho kerää tietopankkia DCM-testatuista koirista.

Kotisivuilla julkaistavat geenitestitulokset on lähettänyt koiran omistaja jalostustoimikunnalle ja antanut julkaisuluvan. Tietokanta löytyy Jäsenille-osiosta ja vaatii kirjautumisen Flowmemberin kautta.  Rotujärjestö ei vastaa ilmoitettujen tulosten oikeellisuudesta. Kasvattaja voi myös ilmoittaa pentueensa vanhempien tulosten perusteella geenimutaatiosta vapaat-listalle, mikäli molemmat vanhemmat on testattu geenimutaatiosta vapaaksi. Tuloksen yhteydessä mainitaan sen olevan epävirallinen, mikäli näytteen on ottanut muu kuin virallinen näytteenottaja tai eläinlääkäri. Toistaiseksi näitä tuloksia ei pystytä tallentamaan SKL jalostustietokantaan.

GEENITESTEJÄ TEKEVÄT LABORATORIOT
Laboklin
  • Täytä tutkimuslomake huolellisesti tekstaten. Muista valita oikea geenitesti  ja kirjata haluttavat lisätestit jos niitä on tarkoitus tilata myös. (Snautserin DCM geenitestin numero on 8363).
  • Tarvittaessa tilaa ilmaiset näytteenotto- ja lähetystarvikkeet Laboklinin Suomen toimistolta: info@laboklin.fi. Jos eläinlääkärisi käyttää Laboklinin palveluita,
    saat häneltä kaiken tarvittavan näytteenoton yhteydessä.
  • Testi voidaan tehdä sekä verinäytteestä että poskisolunäytteestä.
  • Suosittelemme, että eläinlääkäri tai Kennelliiton virallinen näytteenottaja ottaa näytteen ja tarkistaa samalla eläimen tunnisteen sekä merkitsee tunnistetiedot joko verinäytteeseen tai poskisoluharjoihin.
  • Verinäytteen ottaa aina eläinlääkäri tai virallinen näytteenottaja. Verinäyte otetaan EDTA-putkeen (1 ml riittää). Putkeen merkitään koiran nimi ja mikrosirunumero.
  • Poskisolunäytteen voi ottaa myös omistaja itse. 
    Ennen näytteenottoa koiran tulee olla syömättä ja erillä muista eläimistä n. 2 tunnin ajan ristikontaminaation välttämiseksi. Hankaa vanutikkua/poskisoluharjaa posken limakalvolla voimakkaasti 15 sekunnin ajan jotta siihen tarttuu riittävästi soluja. Ota aina kaksi näytettä. Geenitestiä ei voi tehdä jos käytettävissä ei ole tarpeeksi geneettistä materiaalia. Kuivata vanutikkuja/poskisoluharjaa tunnin ajan näytteenoton jälkeen. Liika kosteus voi pilata
    näytteen kuljetuksen aikana. Merkitse eläimen tiedot (nimi ja mikrosirunumero) näytteenottoputkeen ja lähetä näytteet laboratorioon.
  • Pakkaa näyte hyvin. Pakkauksen on koostuttava kolmesta osasta: näyteputki, suojapakkaus, esim.
    minigrip-pussi ja tukeva ulkopakkaus. Muista laittaa täytetty tutkimuslomake mukaan pakkaukseen.  Näyte postitetaan Laboklinin Suomen toimistoon:
    LABOKLIN, tunnus 5017015, 01006 Vastauslähetys
    josta näytteet lähetetään päivittäin kuriirikuljetuksena Saksaan Laboklinin laboratorioon.

    HUOM!
    Verinäytteitä ei saa laittaa postilaatikkoon, vaan ne on vietävä postipalveluita tarjoavan tahon toimipisteeseen. Poskisoluharjoja sisältävän pakkauksen voi laittaa postilaatikkoon.
  • Laboklin analysoi näytteen ja lähettää geenitestin tulokset sähköpostitse (tulokset saa halutessaan myös kirjepostitse).
  • Saat Laboklinilta laskun tutkimuksista sähköpostitse. Lasku maksetaan laskussa olevien ohjeiden mukaisesti Laboklinin pankkitilille.